Cauzele Hemoroizilor

Pentru a putea preveni sau trata hemoroizii este foarte important că fiecare dintre noi să cunoaștem cauzele apariției hemoroizilor. În ciuda faptului că nici măcar specialiștii nu au putut stabili cu exactitate care sunt cauzele maladiei, știință medicală a reușit totuși să identifice o serie de factori. Acești factori contribuie la apariția acestei afecțiuni extrem de des întâlnită. Trebuie precizat și faptul că acești factori pot varia in functie de stilul de viața al fiecaruia.
cauze & prevenire

Principalul factor care conduce la cauzele apariției acestei boli este reprezentat de creșterea presiunii în venele regiunii anorectale. Cauzele majore ale agravării hemoroizilor: activitatea fizică prelungită sau intensă, ridicarea de greutăți, sarcina și travaliul, constipația sau diareea frecvente. Alte cauze: dietă scăzută în fibre, perioade prelungite de stat jos, obezitatea, moștenirea genetică și înaintarea în vârstă.

In continuare va prezentăm, detaliat, cele mai importante și des întâlnite cauze care favorizează apariția bolii hemoroidale:

Constipația

Constipatia este una dintre cauzele hemoroizilor care conduc la apariția dar și la agravarea acestora. Inflamatia venelor din interiorul anusului este cauzată și de eforturile de eliminare făcute în timpul tranzitului intestinal care se desfășoară cu mare greutate. Forțarea din timpul scaunului și petrecerea unui timp îndelungat pe vasul de toaletă pun o presiune foarte importantă asupra vaselor de sânge, care se dilată și se inflamează. Totodată nu trebuie omise sau uitate situațiile în care încordarea mușchilor anali din timpul tranzitului intestinal care se desfășoară cu greutate pot provoca întinderea unei părți din rect și ieșirea acestuia înafara anusului sau mai direct, prolapsul rectal.

Sarcina și cauzele hemoroizilor

O situație fiziologică în care e frecvența apariția bolii este sarcina. Apariția lor în timpul sarcinii se datorează presiunii pe care o exercită uterul gravid (ce poate ajunge la termen un volum de aproximativ 5 litri) asupra vaselor de sânge în care se varsă plexurile hemoroidale și crează condițiile propice de apariție a dilatatiilor venoase. În această situație însă, apariția lor e temporară, după naștere disparand condițiile favorizante dispare și maladia.

Obezitatea

Statistica demonstrează, negru pe alb, că persoanele supraponderale sunt în pericol mult mai mare decât celelalte atunci când vine vorba despre boală hemoroidala. Greutatea excesivă este o cauza directă a apariției hemoroizilor în special din cauza faptului că persoanele lovite de obezitate au o viață sedentară. Plus cei care nu consumă suficiente lichide și au o alimentație haotică și săracă în conținut de fibre.

In plus nu trebuie uitat un aspect extrem de important referitor la cauze! Greutatea corporală excesivă va pune, întotdeauna, o presiune mult mai mare pe venele și mușchii dîn zona anală.

Varsta de peste 30 de ani

Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât riscul pentru a dezvoltă această bola este mai mare. Odată cu înaintarea în vârstă pereții vaselor își pierd dîn proprietăți, în special când vine vorba de elasticitatea venelor. Astfel, hemoroizii apar mult mai ușor decât la persoanele tinere.

Cauzele hemoroizilor și moștenirea genetica

In ciuda faptului că nu este demonstrată 100% legătură dintre afecțiune și moștenirea genetică, oamenii de știință sunt convinși că există. Mai precis este vorba despre faptul că venele slabe pot fi moștenite! Persoanele care au în familie apropiați care suferă de boală hemoroidală sunt mult mai predispuse să îngroașe rândurile cu această afecțiune.

Sedentarismul

Persoanele care sunt leneșe dîn fire sau au un job care presupune statul pe scaun sau în poziția șezut perioade lungi de timp se înscriu în categoria oamenilor care pot face, în orice moment, hemoroizi. Pentru a preveni apariția acestei afecțiuni, sedentarii trebuie să conștientizeze faptul că sportul ajută în menținerea integrității pereților vasculari și previne apariția bolii.

Alimentatia bogată în gluten favorizează cauzele hemoroizilor

Alimentatia bogată în gluten este una dintre cauzele, care favorizează apariția acestei afecțiuni. Pentru a evita acest lucru ar trebui să micșorați anumite porții de alimente. Pâinea, biscuiții, paștele și alte alimente care contîn făină de grâu trebuiesc eliminate dîn dietă. La fel și cartofii și orezul pentru că alimentația săracă în fibre poate cauza constipația, una dintre cauzele principale ale acestei boli.  În schimb o dietă bogată în fibre este una dintre cele mai bune metode de a evita apariția sau reapariția hemoroizilor. Fibrele sunt hidrați de carbon nedigerabili ce au că funcție absorbirea apei, astfel făcând materiile fecale mai fluide. Fluiditatea ajută la eliminarea mai ușoară și trecerea mai rapidă prîn tractul digestiv a fecalelor.